Konkordato Nedir?

Ticari hayatta, firmaların ekonomik sürekliliğini sağlamaları çok önemli bir konudur. Bu yüzden firmalar genel olarak kendi bütçelerine göre hareket etmektedirler. Bazı durumlarda firmalar, piyasadaki dalgalanmalardan ve kur değişikliklerinden olumsuz etkilenirler. Firmalardaki bu düzensiz bütçe düşüşü nedeniyle, artık bütçe ödeme yapmakta zorlanır. İşte ödeme yapmakta zorlanan firmalar, iflas anlaşması yapmak ister. Böylece geriye kalan borçların ödenmesi için konkordato kurulu oluşturulur. Borç erteleme anlamında gelen konkordato, bu sayede şirketlerin iflas etmesini engelleyen bir anlaşmadır. Firmalar, konkordato sayesinde, borçlarını daha iyi bir şartta ödemek için alacaklılarla görüşme yaparlar. Tarihi çok eskilere dayana konkordato uygulaması, son zamanlarda ülkemizin bazı büyük firmaları tarafından da kullanılmaktadır.

Konkordato Başvurusu Nereye Yapılır?

Konkordato, ciddi bir sürecin başlangıcını ifade etmektedir. Bu yüzden de borçlular başvurularını Asliye Ticaret Mahkemelerine yaparlar. Konkordato sürecinin bütün detaylarıyla mahkemeye sunulması gerekir. Bu detayların çok iyi bir proje ile tamamlanması mahkeme tarafından istenecektir. Aynı zamanda, konkordato başvurusunda bulunan firmalar, borçlarının en azından yarısını karşılayacak şekilde anlaşma talep etmelidir. Mahkeme kendisine sunulan bütün projeleri ve ödeme planını inceler. Şirketlerin mevcut mal varlıklarının, borçları ödemeye yeterli olup olmadığı araştırılır. Böylece araştırma için de, İcra Tetkik Mercii görevlendirilir. Bu merciin olumlu görüş vermesinin ardından şirketler için konkordato ilan edilecektir. Böylece borçlu firma, daha uygun şartlarda anlaşmalar imzalayacaktır.

Konkordato Sürecinde Yasaklanan İşlemler

Konkordato süreci, şirketlerin iflas etmesini engellemek adına oluşturulmuş çok kritik bir süreçtir. Bu yüzden de, borçluların bazı işlemleri yapması süreç boyunca yasaklanmıştır. Şirketin bazı yetki ve hakları, şirkete atanan konkordato komiseri üzerinden gerçekleştirilir. Borçlu firmanın yetkilileri, bu süreçte işlerini yapmaya devam ederler. Fakat bütün işlemlerin, yine konkordato komiseri denetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Konkordato ilanından sonra bazı işlemler yasaklanmıştır. Örneğin firma, mallarını asla rehin edemez. Çünkü konkordato sürecinde bu malların, güvence olarak gösterildiği unutulmamalıdır. Taşınmaz mallar, konkordato sürecinde satılmaz veya kiralık olarak verilmez. Konkordato sürecinde kefil olmak yasaklanmıştır. Aynı zamanda ivazsız tasarruf olarak geçen bağışlama ve ariyet gibi konularda, yapılması yasaklı işlemlerdir.

  Tanzim Satışları Nerelerde Yapılıyor?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*