Ülkelerin Petrol Çıkarma Maliyetleri

Ülkelerin petrol çıkarma maliyetleri, yapılacak çalışmalara göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Dünyada neredeyse her ülke için petrolün birçok bakımdan oldukça önem arz eden bir değeri vardır.

Çünkü petrolden yaşamı kolaylaştıran çok farklı alanlarda önemli faydalar sağlandığı gibi bu maddeden çeşitli sanayi alanlarında da büyük kazanımlar elde edilmektedir. Günümüzde petrol en çok ulaşım ve çeşitli türden enerji kullanımı alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu hammadde, kullanıldığı birçok farklı alanda çok işlevsel bir şekilde çalışmaktadır.

Ham petrol genel anlamda çok aktif bir şekilde kullanılmaya yeteri kadar uygun bir yapıda değildir. Ancak yine bu haliyle de etkin fonksiyonları vardır. Ancak en temelde bu maddenin işlenmesi gerekir. Çünkü bu sayede kullanım alanı daha fazla genişlemektedir. Ülkeler, bulundukları topraklar üzerinde bu petrolleri doğal olarak çıkarma çalışmaları içerisine girerler.

Çünkü bundan hem kendileri fayda sağlayacağı gibi hem de diğer ülkelere de satış yaparak bu konuda çeşitli kazanımlar elde ederler. Uygulanacak her işlem için petrol çıkarma maliyeti vardır. Ülkeler bunu yaptıkları takdirde, bulundukları yapının durumuna göre bundan iyi sonuçlar alabilirler.

Petrolün Niteliği

Genel olarak petrol, karbon ve hidrojenden oluşan ve ayrıca içerisinde kükürt, nitrojen ve oksijende barındıran bir bileşen maddedir. Rafine olmamış sıvı yapıdaki petrole, ham petrol adı verilmektedir.

Yine bunun gaz formunda olanı da doğalgaz olarak tanımlanmaktadır. Petrol bazı durumlarda yarı katı veya katı bir hal yapısında da bulunabilmektedir. Bu türdeki petroller çoğu zaman içlerinde yoğunluklu olarak bir karbon veya hidrokarbon gibi bileşenler de barındırabilmektedir. Bu petrollere yönelik yapılan tanımlamalarda genel olarak katran, zift veya asfalt gibi ifadeler de kullanılabilmektedir.

  Az Parayla En İyi Yatırım Nasıl Yapılır? Az Para ile En İyi Yatırım Araçları

Sudan biraz daha yoğun bir kıvamda olan bu petrol, genel itibariyle koyu renkli ve kendisine özgü olacak şekilde belirgin bir kokuya sahiptir. Bu hammadde, denizlerde yaşayıp ölen bitki veya birtakım hayvan kalıntılarının neticesinde uzun bir süreçte oluşmaktadır. Milyonlarca süren uzun dönemleri içeren bu oluşumda ortaya çıkan çeşitli yağlar, büyük kaya oluşumları veya çamur gibi yapılar içeren yerlerde petrole dönüşürler.

Petrol Aramalarının Yapılması

Birçok dönemde olduğu gibi ülkeler için petrol çıkarma maliyeti 2020 döneminde de birtakım farklılıklar göstermektedir. Petrol aramalarına başlamak için bu maliyetler göze alındığı takdirde buna uygun çalışmaların yapılmasına geçilmelidir. Burada;

  • Yüksek teknolojik araçlarla gerekli tespitlerin yapılması,
  • Harcanacak maliyetin önceden belirlenmesi,
  • Uygun şekilde görüntülü verilerle saptamaların yapılması,
  • Maddesel şekilde kayaç yapılarının alınıp detaylı bir şekilde incelenmesi,
  • Yer hareketlerinin gerekli teknolojik araçlarla takip edilmesi,
  • Bulunan petrole ilişkin bir maliyet analizi yapılması,
  • Uygun görülürse gerekli profesyonel işlemlerle bunun çıkarılması gibi adımlar yer alır.

Temel olarak bu işlemler, çeşitli alanlarda petrol çıkarmanın birtakım aşamalarını bizlere gösterir. Petrol çıkarma çalışmalarında mutlaka önceden elverişli bir tespit için mutlaka gerekli teknolojik araçlardan yardım alınmasına ihtiyaç vardır. Bu sayede yapılacak çalışmadan net bir verim alınmış olur.

Türkiye’nin Petrol Çıkarma Maliyeti     

Petrol çıkarma alanında Türkiye’de de önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu işlemlerin yapılmasında oldukça fazla sayıda kişi istihdam edilmiştir. Türkiye’de ki önemli petrol yatakları arasında Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Siirt gibi bölgeler yer almaktadır. Bu yerlerden çıkarılan petrol her ne kadar belirli bir ölçüye kadar fayda sağlasa da bu tam olarak yeterli olmamaktadır.

Bu eksikliğin karşılanması için dışarıdan destek alınmaktadır. Türkiye’de petrol çıkarma maliyeti belirlenmeye çalışılıp bu kapsamda gerekli araştırmalar sürdürülmektedir. 2014 yılı verilerine göre ham petrol ve doğal gaz çıkarma sektöründe yaklaşık 227,3 milyon avroluk personel maliyeti ortaya çıkmıştır. 2017 verilerine göre ise 2,5 milyon tona yakın bir petrol üretimi gerçekleşmiştir.

  Organik Tarım İle Para Kazanılır mı? Organik Tarım ile Ne Kadar Kazanılır?

Rusya’nın Petrol Çıkarma Maliyeti

Petrol rezervleri konusunda en önemli ülkelerden biri olan Rusya, bu alanda oldukça önemli çalışmalar yapmaktadır. Rusya’nın petrol çıkarma maliyeti bir varil için yaklaşık 25 dolar seviyelerinde bir değere denk geliyor.

Yine oldukça iyi seviyelerde petrol rezervlerine sahip olan bu ülkede brent petrolün çıkarma maliyeti ise, 65 dolar değerlerinde bulunuyor. Yıllık bütçelere göre de her zaman bir değişkenlik kazanan bu rakamlarda ham petrol ücretinin 50-55 dolar civarlarında olmasının, Rusya’nın bütçe hacmiyle örtüşeceği tahmin edilmektedir.

Suudi Arabistan Petrol Çıkarma Maliyeti

Dünyada en fazla miktarda petrol rezervlerine sahip olan Suudi Arabistan’da petrol daima ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Ülkenin her bakımdan önemli kalkınma araçlarından biri olan petrol hammaddesi, bu ülkeye çok iyi kazanımlar sağlamaktadır. Suudi Arabistan petrol çıkarma maliyeti, bir varil başına ortalama olarak 15 veya 25 dolar civarlarında seyretmektedir.

Venezuela Petrol Çıkarma Maliyeti

Bir başka petrol rezervi açısından zengin ülkelerden biri olan Venezuela, bu konuda oldukça iyi donanıma sahip ülkelerden biridir. Her ne kadar ülke ekonomisi oldukça olumsuz yönde bir tabloda ilerlese de, temel olarak ülkenin petrol kaynakları her zaman potansiyel bir kalkınma verimini bünyesinde barındırmaktadır.

1960’lı yıllarda Venezuela, o dönemlerde günlük 2,8 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirmekteydi. Günümüzde elde edilen verilere göre Venezuela’da petrol çıkarma maliyeti bir varil başına düşen 60 veya 70 dolar seviyelerindedir.

Ham Petrol Çıkarma Maliyeti

Petrol tüm dünyanın ekonomisi ve kalkınma planları çerçevesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bakımdan her ülke mevcut kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak için bu yönde kararlı adımlar atarak gerekli çalışmaları yapmaya gayret gösterirler.

Ülkelerin değişen şartları, petrol çıkarma maliyetleri konusunda birtakım değişiklikleri meydana getirir. Ham petrol çıkarma maliyeti genel olarak ülkelere göre yine değişim gösteren bir yapıdadır. Bu durum çeşitli ülkeler kapsamında 4 dolardan 20 dolara kadar bir üretim maliyetine sahip olabilmektedir.

  Öğrenciler Hangi Bankalardan Kredi Kartı Alabilir ?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*