
Bu Sayfada Bulabilecekleriniz
İşletmelerde işe alınan personeller kanunen sigortalı olarak çalıştırılmak zorundadır. İşe giriş ve işten çıkış durumlarında personellerin işle ilgili başlangıç ve bitiş tarihleri SGK’ya bildirilerek bu işlemler gerçekleştirilir. Zamanında gerçekleştirilmeyen bildirimlerin cezai yaptırımları olabilmektedir. Bu yüzden SGK tarafından belirlenen süre içerisinde işlemin yapılması gerekecektir. Peki, Sgk İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesi Nedir?
SGK İşe Giriş Çıkış Bildirimi
Personel gerekli evrakları getirdikten ve iş sözleşmesi imzalandıktan sonra SGK platformundan işe giriş bildirgesi verilebilmektedir. İş yerinde maaşlı çalışanlar kendi bildirimlerini yapamaz. Bu işlemleri muhasebe veya insan kaynakları departmanları gerçekleştirmektedir. Departmanlardan konuyla alakalı bilgiler daha sonrasında alınabilir.
İş yeri şifreleri kullanılarak SGK sistemine giriş yapılır. Çalışanın kimlik numarası girilerek bilgileri ekrana getirilir. Daha sonrasında hangi tarihte iş başı yapacağı ve hangi sıfatla iş yerinde çalışacağına dair bilgiler doldurulur. Özürlülük ve mahkumiyet durumu bulunuyorsa ilgili alandan belirtilmelidir. Sigorta kolu ve iş kolu belirtilmek zorundadır. Bilgilerin eksiksiz olması durumunda onay sayfasına yönlendirilir. Bu sayfada evrak tarihi ve işe başlama tarihi yer alacaktır. Çalışanların işe başlangıcı geçmişe dönük veya aynı gün içerisinde yapılamaz. En erken bir gün sonrasına SGK işe giriş bildirgesi verilebilir.

Çıkış işlemleri için aynı sistem kullanılır. Çalışanın son olarak çalıştığı tarih, çalıştığı gün sayısı, brüt maaşı ve hak edilen brüt maaşı gibi bilgiler eksiksiz girilmelidir. İşten çıkış bildirimi yaparken, SGK sisteminde oluşabilecek herhangi bir hatada sistem kullanıcıyı uyarmaktadır. Geriye dönük on gün içinde SGK işten çıkış bildirgesi verilebilmektedir. Sgk İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesi Nedir? Sorusuna cevap olarak bu özellikler sunulabilir.
SGK İşe Giriş Sorgulama
SGK panelinden işe girişi yapılan personelin bilgileri sorgulanabilmektedir. İşe giriş sorgulama sayesinde personelin hangi tarihte ve hangi görevde işe başladığı öğrenilebilir. Bu alanda herhangi bir yanlışlık olduğu fark edildiğinde SGK’ya dilekçe verilerek bilgi değişikliği talebinde bulunulması gerekir.
Zaman zaman bu tür konularda çalışanlar ile patronlar arasında problem çıkabilmektedir. Çalışılmaya başlandığı halde gününde yapılmayan İşe Giriş bildirgeleri ileri ki zamanlarda problem oluşturmaktadır. Bu nedenle İşe Girişinizin yapıldığını aynı gün sorgulamanızda fayda olacaktır. Bu sayede SGK‘da işe giriş yaptığınız görüntülenmiyorsa durumu yöneticinize bildirmeniz gereklidir. Çalışmaya başladığınız halde işe girişinizi Sgk’ya bildirmeyen yöneticileri şikayet hakkınız olduğunun da bilincinde olmanız gereklidir.
işci ile işveren arasındaki önemli bir konu, bilgilendirme için teşekkürler
Çok faydalı bir makale oldu. Bu konuyla ilgili de sayenizde bilgi sahibi olmuş olduk. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.