Kredi Derecelendirme Kuruluşları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

kredi derecelendirme kuruluşu nedir?
Kredi derecelendirme kuruluşları

Sürekli olarak gündeme gelen ve yılda 1 veya 2 kez Türkiye hakkında raporlar yayınlayan kredi derecelendirme kuruluşları ne iş yapar, nasıl yönetilir, kimler tarafından yönlendiriliyor ve amaçları neler? Bu yazımızda sıklıkla Türkiye’nin kredi notunu aşağı çeken bu kuruluşlar ile ilgili detayları ele alacağız ve birçok soruya cevap vereceğiz.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Nedir?

Taraflar arasında (yatırım yapanlar-yatırım araçları) ekonomik güvene dayalı ve fon açığı- fon fazlası esasına bağlı olarak kredi verilebilir düzeyi belirleyen ve bu yönde bir niyet-tavsiye sunan kuruluşlara, kredi derecelendirme kuruluşları denmektedir. 19. Yüzyıl sonrası gelişen piyasa argümanı, yatırım yapmak isteyen kişilerin daha etkin hareket etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yüzden, yatırım yapmak isteyenler, “güvenli limanları” tercih etmektedir. Bununla birlikte daha “cesur” yatırımcılar ise, gelişmekte olan tahvil ve bono piyasalarını takip ederek, güvenli olmasının yanında, kazançlı olmasını da göz önünde bulundurmakta ve ileriye yönelik yatırım stratejilerini buna göre yapmaktadır. İşte tam da burada kredi derecelendirme kuruluşları büyük bir etkiye sahip olarak karşımıza çıkar.

Kredi Derecelendirme Kuruluşları Nasıl Çalışır?

Kredi derecelendirme kuruluşları, bir ülke, banka veya finansal yapı ile ilgili geniş çaplı araştırmalar yaparak ve bunun test/prodüksiyon aşamalarını sümile ederek karar verir. Kararları bağlayıcı olmamakla birlikte sadece tavsiye niteliğindedir ve üye ülke ile finans kuruluşları arasında daha etkin bir mekanizmayı harekete geçirmeyi hedeflemektedir.

Kredi derecelendirme kuruluşları bağımsız ekonomist ve analistlerin analiz raporlarına göre ülke ve finans kurum ve kuruluşlarının kredi skorlarını belirler. Genel itibari ile fon açığı ve fon fazlası ilkesi ile ekonomilerin kırılganlık rasyosu gibi koşullar göz önünde bulundurulur. Aynı zamanda Merkez Bankalarının ve diğer finansal kuruluşların bağımsızlığı, elindeki argümanların kullanılabilirlik düzeyi, döviz rezervi, yatırım planlamaları, ortaklıklar, orta ve uzun vadeli ulusal ekonomik programlar, ekonomik reform paketleri gibi onlarca kriter, bu noktada etkilidir.

  Ziraat Bankası Trafik (Araç) Sigortası

Kredi Derecelendirme Kuruluşları Bağlayıcı mıdır?

Aslında her ne kadar bu sorunun cevabı hayır olsa da, günümüzde finansal kurumlar, yatırım adımlarını %95 oranında, kredi derecelendirme kuruluşlarının finans raporlarına göre verir. Şöyle düşünün, siz birine borç vereceksiniz ama onu hiç veya çok az tanıyorsunuz ya da çok iyi tanımanıza rağmen iş performansı hakkında tam bir bilginiz yok. Bu durumda, onu iyi tanıyan ve iş performansını iyi bilen birinin size söyledikleri, muhakkak borç verme durumunuzu etkileyecek ve buna göre o kişiye borç vereceksiniz. İşte kredi derecelendirme kuruluşları da aynı bu şekilde, karşıdakine tavsiye niteliğinde rapor sonuçlarını paylaşır.

En popüler kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings, S&P ve Moody’s olarak kabul edilmektedir. Bu kuruluşlar hakkında detaylı bilgi ve diğer kredi derecelendirme kuruluşları ile alakalı detaylara Kredi Derecelendirme Kuruluşları İnceleme sayfasından ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*