KOSGEB 50 Bin TL Hibe Kredi Veriyor

Kosgeb girişimcilere ve işletmesini büyütmek isteyenlere geri ödemesiz 50 bin TL hibe kredi veriyor.50 bin TL hibe nasıl alınır ? Şartları nelerdir ? 

KOSGEB 50 Bin TL Hibe Kredi Veriyor

Herkes hayatını idame ettirecek bir meslekte çalışmak zorundadır. Bu bağlamda kimi doktor olur, kimi işçi, kimi ise memur. Aslında ülkemiz şartlarında meslekler hayali kurulan işin dışında seçilmektedir. Yaşam şartlarının her geçen gün kötüye gitmesi insanları hayallerindeki meslekten bir adım daha uzaklaştırıyor. Dolayısıyla günümüzde hayalini kurduğu mesleği yapan çok az kişi kalmış durumda. Herkes kendi işyeri olmasını ister. Kendi işyerine sahip olmanın belki de en güzel yolu patron gibi bir kıstasın olmamasıdır.

 

 

İşsizliğin yoğun yaşandığı şu zamanlarda devlet kendi işyerini kurmak isteyenlere destekler yağdırıyor. Özellikle kendi işyerini kuran ve istihdam sağlayabilecek bir iş planı ile gelenler 50 bin TL KOSGEB kredisi sayesinde hayallerine kavuşabiliyor. Kendi işyerini kuran şuana kadar binlerce insan bulunuyor. Üstelik bunların pek çoğu 30 yaş altı gençler ve ev hanımları. Zaten bu desteklerin asıl aması da pasif halde bulunan ev hanımlarını ve gençleri ekonomiye desek vermeye çekmek. Ayrıca bu kişiler kurdukları işyerlerinde kendileri gibi ev hanımlarına ve gençlere istihdam sağlayabiliyor.

 

 


 

Başvuru Şartları Değişti

KOSGEB kredileri ve hibelerine başvurular birkaç yıldır hızla devam ediyor. aslında geçtiğimiz yıllarda bu hibelere ve kredilere hali hazırda işyerini kurmuş kişiler başvuru yapabiliyorlardı. Ancak bu durumda iş kurmak isteyenler finansal yetersizlikten dolayı teçhizat alımı ve işyeri kurulumunu gerçekleştiremiyordu. Dolayısıyla KOSGEB tarafından başvuru şartları değiştirildi. Artık işyerini henüz kurmamış olan kişiler de bu kredilere ve hibelere başvuru yapabilecek. Hayallerindeki işleri iş planına döküp KOSGEB’e sunacaklar. İş planı kabul gördüğü takdirde de hibeye hak kazanılacak. Böylelikle yeterli finansal desteğe sahip olmayanlar da hayallerindeki işi kurmak için adım atabilmiş olacak.

  İşkur Girişimcilik Kursu Başvurusu

 

 


 

Girişimcilik Destek Programı

 

KOSGEB’in bu destek ve hibelerinden faydalanabilmek adına yine KOSGEB tarafından sunulan girişimcilik destek programına katılmak şart. eğitim olarak verilen bu program yaklaşık olarak 10 gün sürüyor. Çeşitli eğitim kurumları ve üniversiteler aracılığı ile verilen bu kurslara atlanmadan katılmak gerekiyor. zaten kişi kendisine en yakın eğitim kurumunu seçebiliyor ve desteğini buradan alabiliyor. Eğitim içeriği ise genellikle girişimciliğin inceliğine yönelik. Aynı zamanda girişimcilik ruhu olan kişilerin bu eğitimler sayesinde birbirleri ile tanışması ve kaynaşması da bekleniyor. Eğitimler okul düzeninde ve ders aralıkları şeklinde gerçekleştiriliyor. Geçerli bir sebep bulunmadan eğitime devamsızlık hakkın kaybedilmesine neden oluyor. Çünkü KOSGEB bu eğitim konusunda oldukça hassas davranıyor. Eğitimin hangi tarihlerde ve nerelerde verileceği KOSGEB’in resmi web sitesinden adaylara duyuruluyor.

 

3 Başvuru Hakkı

 

KOSGEB başvurular arasında seçim yaparken ince eleyip sık dokuyor. Ancak genellikle yapılan başvurularda şu noktalar dikkate alınıyor,

 

  • İş planında yer alan işyerinin istihdam sağlayıp sağlamayacak olması,
  • Kurulacak işyerinin lokasyon bakımından ihtiyaca yönelik olup olmaması,
  • Kurulacak olan işyerinin unutulmaya yüz tutmuş zanaatlara hitap ediyor olması,
  • İşyerini açacak olan kişinin ev hanımı ya da gençlerden oluşup oluşmaması,

 

Bu kriterleri taşıyan kişiler elbette rakiplerinden bir adım önde olmuş olacak. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş eserlerin satışını yapacak olan noktalara daha sık önem veriliyor. Tabi bunun için kişinin el becerisi de olmalı. İstihdam sağlayabilecek bir işyerinin olması da aranan nitelikler arasında yer alıyor.  Ayrıca kişi eğer başvurusu kabul görmez ise farklı bir iş planı ile sonraki adımda da başvuru geçekleştirebilir. Ancak 3 kez üst üste başvurusu geri çevrilen adaylar 4. Defa başvuru sağlayamıyor. Bu nedenle yapılmak istenen işin ekonomiye katkısı olacak ve istihdam sağlayacak bir iş olmasına dikkat edilmelidir. Bu işlerden bazıları,

  Türkiye'de Asgari Ücret Ne Kadar Oldu? Asgari Ücret 2022 Tarifesi

 

  • Lokanta açılışı,
  • Asansör yedek parça ve onarım işleri,
  • Dokuma kilim ve ipek kumaş işçiliği,
  • Elektronik eşya onarımı ve parça satış atölyeleri,
  • Resim, heykeltıraş ve el becerisi kursları,
  • Kreşler ve çocuk bakım evleri,
  • Kuaför ve berber salonları,
  • Pastaneler ve börekçiler,
  • Tuhafiye ve butikler,
  • Mobilya onarım ve satış noktaları,
  • Kasaplar ve manavlar,
  • Terzi işleri,
  • Reklamcılık

 


 

Başvurular Nereye Yapılacak?

 

KOSGEB’in sağladığı bu 50 bin TL hibe desteğinden faydalanmak isteyenler en çok nereye başvuru sağlanacağını merak ediyor. Bunun için 81 ilin tamamında bulunan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Hatta bu idare başkanlığı bazı illerde birden fazla sayıda da bulunabilmektedir. Ayrıca detaylı bilgi almak isteyenler 444 1 567 numaralı hatlara da ulaşabiliyor.

 

Masraflar Nasıl Karşılanacak?

Öncelikle hibe onaylandıktan sonra koşulsuz şartsız verilmediği bilinmelidir. Öncelikle bu hibeyi alabilmek için onay geldikten sonra harcamalar imkânlar doğrultusunda yapılmalı ve işyeri kurulmalıdır. Örneğin bir berber dükkânı için gerekli olan dükkân tutulmalı, teçhizatlar sandalye ve makaslara kadar alınmalı ve bunlar muhakkak faturalandırılmalıdır. Bu faturalar KOSGEB’e beyan edildikten sonra harcama bedelleri tahsil edilmelidir. Ancak bu noktada bir mali müşavir ya da muhasebeciden destek alınmasında fayda bulunuyor. Çünkü KOSGEB daha önceden karşılayacağı harcama kalemlerini duyurdu. Yani bu kalemlerden harcama yapılmadığı takdirde faturanın ödenmeme riski büyük. Ancak muhasebeciler KOSGEB’in ödediği harcama kalemlerine net hakim olduğu için tüm harcamalarınızı usule uygun faturalandıracaktır. Böylelikle hakkınız olan ödemeyi sorunsuz şekilde alabilirsiniz. KOSGEB’den desteğinizi alana kadarki sürede bankalardan kredi çekebilir ya da elden borç bulabilirsiniz. Aynı zamanda teçhizatı veresiye veren noktalardan da alışveriş yapmak farklı bir tercihtir.

  Kosgeb Destekleri (Koskep,Kosgep)

 

Gereken Evrak ve Şartlar Nelerdir?

 

KOSGEB hibelerinden hali hazırda kurulmuş olan işletmelerin de faydalandığı bilinmekte. Ancak bu işletmeler için de bazı şartlar aranıyor. En basitinden KOSGEB’in verdiği eğitime katılmak ve gereken sertifikayı almış olmak şart. Bunun dışında da hibeye hak kazanmak isteyen işletme sahiplerinin bilmesi gereken ayrıntılar bulunuyor. Bunlar,

 

  • Vergi ve SGK borcunun olmaması,
  • Vergi kaydı ve E – Kobi kaydı bulunmalıdır,
  • Geliştirilmiş projeye onay alınmalıdır,
  • Mutlaka eğitimin alındığına dair sertifikaya sahip olunmalıdır,
  • Yapılan işin NACE kodları arasında bulunması şarttır,

 

Bu şartları taşıyan esnaflar da bu hibeler ve destekler sayesinde işlerini büyütebilirler ve daha çok istihdama yardımcı olabilirler. Özellikle bu noktada işletmenin E – KOBİ kaydının olması son derece önemlidir. Ayrıca işletme SGK ödemelerine özen göstermeli ve borç kaydı bulundurmamalıdır. Eğer borç kaydı var ise başvuru öncesinden mutlaka ödenmelidir. Bu işlemlerden geçen esnaflar tam 13 farklı projeye başvuru imkânı kazanmış olmaktadır. Tüm bu hibe ve destekler elbette bankalar aracılığı ile sağlanır. Ayrıca bu bankalar arasında devlet bankaları dışında farklı bir bankalar da yer alabilmektedir. Bu tamamen KOSGEB’in anlaşmasına bağlıdır. Yaklaşık olarak süreç 3 – 6 ay arasında değişkenlik göstermektedir. 2018 yılında da desteklerin devam edeceği biliniyor. Hatta düşük faizli ve 0 faizli destekler 100 bin TL’ye kadar çıkarılmış durumda. Bu kredilerden faydalanan girişimciler geri ödemelerini dilerler ise öteleyebiliyorlar ya da yılın belli zamanları ödeme yapabiliyor. Bu zamanlar genellikle işletmelerin ödeme alacakları zamanlar oluyor.

 

Kosgeb iş planı örnekleri için hazırladığımız yazımızı inceleyebilir.Proje örneklerini indirerek kendinize yol haritası çıkarabilirsiniz.  KOSGEB iş Planı Proje Örnekleri 2018

 

Kosgeb İş Planı Nasıl hazırlanır ?  Detaylı anlatım için videoyu izleyin.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*