Kira Sözleşmesi Nereden Alınır?

kira sözleşmesi nereden alınır
kira sözleşmesi nedir, kira sözleşmesi nereden alınır, kira sözleşmesi nasıl alınır

Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasında güven oluşturması için imzalanan mukaveledir. Ev sahibinin mağdur olmaması için kira sözleşmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü kira sözleşmesi günümüzde ev kiralama yaptığınızda su, elektrik ve doğalgaz gibi abonelerin gerçekleştirilmesi için mutlaka gereklidir.

Bir ev kiraladığınız zaman kira sözleşmesi olduğunda kurumlara başvurularak abonman başlatabilir ve kullanım sağlayabilirsiniz. Günümüze kadar bu sözleşmelerin imzalanmaması nedeniyle ev sahiplerinin yaşadığı zararın önüne geçilmiştir. Ev sahibi için can simidi anlamına gelen kira sözleşmesi belirli maddeleri içerir ve karşılıklı mutabakat ile bu maddeler belirlenir.

Sözleşme, içeriğinde bulunan maddeler gereği hem mülk sahibi ile hem de kiracılara yasal haklar tanır. Mülk sahibine ödenecek miktar ve ödemenin zamanı belirlenir. Kira sözleşmesi kapsamında mülk sahibi 3 ay boyunca kirasını almaz ise kiracıyı evden çıkarabilir ve tazminat davasına kadar varan yasal haklara sahip olur.

Kira Sözleşmesi Örneği

Örnek bir kira sözleşmesi içerisinde mutlaka bulunması gereken maddeler arasında dairenin bağlı olduğu tapu dairesi, adresi, cinsi, kiralayan kişinin kimlik bilgileri gibi bilgiler yer almalıdır. Ayrıca kiralama süresinin başlangıcı, aylık ve yıllık kira bedeli, kiranın nasıl ödeneceği, kiralanan gayrimenkulün son durumu ve kiralama sırasında teslim edilen demirbaşlar ayrı ayrı belirtilmelidir.

Yönetmelik gereği oluşturulan kira kontratlarında her zaman genel koşullar yer almakla birlikte bu koşullara ev sahibi veya kiracı özel koşullar eklenmesini talep edebilir. İstenen durumda ev sahibi kiracıya kefil olacak ve müteselsil borçlu konumda bulunacak bir kişi talep edebilir ve bu konumda mukabele ev sahibi, kefil ve kiracı tarafından imzalanır. İş yerleri için de benzer şekilde kurallara bağlı sözleşmeler hazırlanır.

  Android Telefonlarda Çıkan Reklamlar Nasıl Engellenir?

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi

Kira sözleşmesi hazırlanırken noter huzurunda gerçekleştirilen kira kontratlarında damga vergisi ödemesinin yapılması gereklidir. Damga vergisi, kontratı yapanlardan herhangi birisi tarafından ödenebilir. Kontratta yer alan brüt değer üzerinden damga vergisi hesaplanır ve mukavele süresine bağlı şekilde kira bedeli üzerinden binde 1.89 oranında hesaplama yapılır. Kefilli kira sözleşmesi imzalandığında ise ek olarak binde 9.48 oranında harç ödemesi yapılır.

Örneğin, aylık 1000 TL kira bedeli bulunduğunda, yıllık 12.000 TL kira ödenir. Bu durumda damga vergisi 22,68 TL olacaktır. Kefil yer aldığında ise 1.89+9,48 ile 11.37 yüzde alınması sonucunda 136 lira 44 kuruş ödeme yapılması gereklidir.

3 yorum

  1. faydalı bilgileriniz için teşekkürler. gerçekten bu sözleşme cok önemli ve her kiracı ve ev sahibi tarafından yapılması extra extra + sayılmakta.Günümüz koşullarında olması , yapılması gereken bir sözleşmedir. Her iki taraf içinde olumlu yanları bulunmaktadır. teşekkürler

  2. Bence çok faydalı bir makle olmuş hocam işallah Kira Sözleşmesi Nereden Alınır diyerek saçma saçma makeller yazıp atıyorlar sizin makaleniz çok yararlı ve güzel bir anlatım olmuş +10

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*