İşsizlik Nedir ?İşsizlik Türleri Nelerdir ?

işsizlik türleri
işsizlik nedir, işsizlik neden olur, işsizlik türleri nelerdir

İşsizlik, günümüzün en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de işsizlik oranı yüksek bir boyuttadır. İşsizlik kavramı ekonomiyi de fazlasıyla etkilemektedir. İşsizlik oranının fazla olması ekonominin kötüye gitmesinin nedenlerindendir.

İşsizlik Nedir ?

İşsizlik türleri incelenmeden işsizlik kavramının anlaşılması gerekir. Çalışma isteği olan bir kişinin iş aramasına rağmen 4 hafta boyunca iş bulamaması durumunda kişi işsiz olarak nitelendirilebilir. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre resmi çalışma yaşı 15’tir. Bu sebeple işsizlik hesaplamalarında 15 yaş baz olarak alınmaktadır. İşsizlik türleri temel olarak 6 kısma ayrılmaktadır.

İşsizlik türleri özellikle üniversite sınavlarında çok çıkan sorulardan bir tanesidir. Bazen bir işsizlik türü verilerek anlamı bazen ise işsizliğin türleri olarak sorulmaktadır. Bu nedenle işsizlik hakkında detaylı bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Bu bölümde işsizliğin türlerini ve işsizlik türlerinin ne anlama geldiklerini sizler için açıklıyoruz.

İşsizlik Türleri Nelerdir ?

İşsizlik tüm dünya genelinde 6 kategoriye ayrılmıştır. Bunlar geçici işsizlik, dönemsel işsizlik, yapısal işsizlik, teknolojik işsizlik, mevsime bağlı işsizlik ve gizli işsizliktir. İşsizlik türleri bu şekilde 6 kategoriye ayrılmıştır. Peki işsizlik ne den bu kadar fazla kategoriye ayrılmış ve bu işsizlik kategorilerine hangi işsizler girmektedir gibi soruların cevaplarını bulabilmeniz için işsizlik türlerini sizler için açıklamaya çalıştık.

Geçici (Friksiyonel) İşsizlik

Adına bakarak da anlaşılabileceği üzere geçici işsizlik, belirli bir zaman aralığı içerisinde işsiz kalma durumudur. Bu tarz bir işsizlik genel olarak kişinin yaşadığı yeri ve çalıştığı işi değiştirmesinden kaynaklanır. Geçici işsizlik, arızi işsizlik ya da friksiyonel işsizlik olarak da adlandırılmaktadır.

Dönemsel (Konjonktürel) İşsizlik

Tüm ülkelerde kapitalist bir sistem olduğu için zaman içerisinde tüketim ve üretim oranlarında değişmeler gözlenebilir. Buna bağlı olarak da ekonomide çeşitli dalgalanmalar yaşanabilir. Bu dönemlerde ortaya çıkan işsizlik türleri dönemsel işsizlik veya konjonktürel işsizlik olarak adlandırılırlar.

Yapısal (Strüktürel) İşsizlik

Ekonominin yapısal özelliklerinde ya da talep yapısında çeşitli değişiklikler yaşanabilir. Bu değişiklikler ise kimi zaman yapısal işsizlik olarak adlandırılan işsizlik türüne sebebiyet verebilir. Yapısal işsizlik, ekonomi içi nedenlerden ötürü ortaya çıkabileceği gibi ekonomi dışı nedenlerden ötürü de çıkabilir. Strüktürel olarak da bilinen yapısal işsizlik türleri genellikle az gelişmiş veya henüz gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülmektedir.

Teknolojik İşsizlik

Teknolojinin gelişmesiyle beraber insanların hayatında birçok alanda değişimler yaşanmıştır. İnsan gücü gerektiren birçok iş zaman içerisinde çeşitli makineler ile yapılmaya başlamıştır. Birçok iş dalında teknolojik aletlerin kullanılmaya başlaması çoğu insanın işsiz kalmasına neden olmuştur.

  CDS Oranı Nedir? Türkiye’nin Güncel CDS Primi

Teknolojinin getirisi olan bu işsizlik türü teknolojik işsizlik olarak adlandırılmaktadır. Teknolojinin sürekli gelişiyor olması teknolojik işsizlik oranının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Özellikle yapay zekaya sahip robotların yaygınlaşması bu oranı ciddi bir şekilde arttıracaktır.

Mevsime Bağlı İşsizlik

Ülke ekonomilerinin genelinde sosyal veya doğal etkenlere bağlı olarak ekonomik etkinlikler mevsimler dalgalanmalar geçirebilmektedir. Mevsimden mevsime çalışma imkanları artış veya düşüş gösterebilir. Örnek olarak yaz turizminin geliştiği bölgelerde yaz mevsiminde iş imkanları artış göstermektedir. Ya da tarım yapılan yerlerde tarım işçileri sadece tarımı yapılan sebze veya meyvenin yetiştiği mevsimde kendisine iş alanı bulabilmektedir.

Gizli İşsizlik

İşsizlik türleri arasında tanımı net olarak yapılmazsa en kafa karıştırıcı olabilecek işsizlik türüdür. Bir çalışan, normalde çalışabileceğinden daha az verimli çalışıyorsa ortada gizli işsizlik var demektir. Bu işsizlik türü de genel olarak az gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Ayrıca tarım ya da kapalı aile işletmelerinde de gizli işsizlik türüne rastlanılmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*