İşsizlik Maaşı Nasıl ve Kaç Ay Alınabilir 2020

Günümüzde pek çok insanın işsiz olduğu gerçeği varken işsizlik maaşı nasıl alınır? sorusu da gündeme gelmektedir. İşsizlik ülkemizin en büyük problemlerinden bir tanesidir. İşsiz kalmadan önce daha önce bir yerde çalışan vatandaşların işsizlik maaşı alma hakları bulunmaktadır. Ancak işsizlik maaşı alabilmek için bazı şartların yerine getiriliş olması gerekmektedir. Bu şartlar yazımızda yer almaktadır. İşsizlik maaşı ücretinde belirleyici unsurların başında ödemiş olduğunuz sigorta primleri esas alınmaktadır. Bunun dışında işsizlik maaşı alacağınız süre de ödediğiniz primlere göre belirlenmektedir.

  Sgk İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesi Nedir?

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı almak için farklı şekillerde başvuru yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi mevcut işinizden ayrıldıktan sonra ki ilk 30 gün içerisinde en yakın İş-Kur şubesine başvurulabilir. İkincisi ise elektronik ortamda İş-Kur’un online sitesi olan www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden de başvuru talebi oluşturulabilir. Ancak 30 günü aşan başvurularda başvuru geçersiz sayılmaktadır. Bunun dışında mücbir sebeplerle 30 günü aşan başvurularda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı alabilmek için mevcut işinizden çıkarılmış olmanız birinci koşuldur. Yani kendi isteğiniz dışında gelişen bir durumdan ötürü işinizi kaybetmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca mevcut işinizden ayrılmadan önce en az 120 gün sigorta primi ödeyerek çalışmış olmanız gerekmektedir. Yine bunun dışında son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminizi ödemiş olmanız gerekir.

Belirlenen şartları sağlamanız halinde çalışmış olduğunuz kadrolara göre on aya kadar işsizlik maaşı alabilmeniz mümkündür. İşsizlik maaşı alabilmek için en önemli koşullardan biri de çalıştığınız kurum tarafından hizmetinizin sonlandırılmasından sonra ki 30 gün içerisinde İş-Kur‘a gitmeniz gerekir yada İş-Kur’un web sitesi olan www.iskur.gov.tr adresinden online olarak başvurabilirsiniz. İşsizlik maaşı nasıl alınır? sorusunun cevabı mevcut işini kaybeden kişilerin sayılan bu şartları sağladıkları durumda kolaylıkla başvurabilecekleri bir uygulamadır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınabilir ?

  • İşsizlik maaşı başvurusu yapacak olan kişiler, işten ayrılmadan önce son üç yıl içerisinde 600 gün sigortalı olarak çalışmış ise ve işsizlik sigortaları bu süre içerisinde eksiksiz olarak ödenmiş ise 180 gün yani 3 ay boyunca işsizlik maaşı alabilmektedirler.
  • İşsizlik maaşı başvurusu yapacak kişiler, İşten ayrılmadan önce son 3 yıl içerisinde 900 gün çalışmış ve işsizli sigortası ödemişler ise 240 gün boyunca yani 8 ay boyunca işsizlik sigortası alabilmektedirler.
  • İşsizlik maaşı başvurusu yapacak olan kişiler, 3 yıl içerisinde 1080 gün çalışmış ve işsizlik sigortası ödemiş ise 300 gün boyunca işsizlik maaşı alabilmektedirler.
  İşsizlik Nedir ?İşsizlik Türleri Nelerdir ?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar

İşsizlik maaşı en son aldığınız brüt maaş tutarı ve çalıştığınız sürece son 4 ay içerisindeki prim gününüze göre hesaplanmaktadır. Bu şekilde yapılan hesaplama sonrası günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40 alınır. Almış olduğunuz maaş ve prim gününüz ne kadar yüksekse alacak olduğunuz işsizlik maaşı da o kadar yüksek olmaktadır. Tabi bunun için bazı sınırlamalar söz konusudur.

2019 yılında enflasyonunda yükselmesi ile beraber işsizlik maaşlarında da ciddi bir artış yaşanmıştır. 2019 yılı için asgari ücrete yapılan % 26,05 lik zam oranı işsizlik maaşlarını da yükseltmiştir. Yıl içerisinde en düşük işsizlik maaşı 1,015 lira seviyesine yükselirken, en yüksek işsizlik maaşı ise 2,031 lira seviyesine çıkmıştır.

Yani en yüksek işsizlik maaşı 2,031 tl dir. Asgari ücret ile çalışıyorsanız veya bazı firmaların yaptığı gibi, yasak olmasına karşın farklı bir maaş alıp da SGK ya asgari ücret üzerinden primleriniz yatırılıyor ise abu durumda alacak olduğunuz tutar en düşük işsizlik maaşı tutarı olacaktır. Yani bu durumda 1,015 tl işsizlik maaşı alabilirsiniz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*