Esnaf Kurye Nedir? Nasıl Olunur? Esnaf Kuryeler Ne Kadar Kazanıyor?

esnaf kurye nedir ne kadar para kazanır
esnaf kurye nedir ne kadar para kazanır

Teknolojinin ilerlemesi doğal olarak yeni yeni kavramları ve dolayısı ile yeni yeni iş alanlarını ortaya çıkarıyor. İşte onlardan bir tanesi de son dönemlerde sıkça adı duyulmaya başlayan esnaf kurye olgusudur. Kimi insanların anlamakta zorlandığı esnaf kuryelik hakkında bu yazıda esnaf kurye nedir? Bu iş nasıl yapılır, nasıl bir kazanç elde edilir gibi her türlü sorunun yanıtını en ince detayına kadar ilgili bölümlerde açıklanarak bilgi verilmektedir.

Esnaf Kurye Nedir?

Öncelikli olarak esnaf kurye nedir sorusunun yanıtı vermek gerekir ise iki kelimenin anlamından da net bir biçimde anlaşılacağı gibi kendi adına kurye olarak çalışan kişilere verilen isimdir. Kendi işinin sahibi olan ve kurye hizmeti alması gereken tüm firmalara hizmet veren kişilerdir. Esnaf kuryelik ülkemiz açısından ele alındığında yeni bir iş modelidir. Kazanç olarak ise son derece iyi kazançlar elde edilmesi kişinin çalışmasına bağlı olarak mümkündür.

Esnaf Kurye Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Esnaf kurye olmak için ilk yapılması gereken elbette kişinin kendi adına şahış şirketi kurmasıdır. Elbette kişinin kuryecilik yapmasına olanak veren bir aracının olması gerekir. Genelde bu araç motosiklettir.

Şirket kuruldukta sonra kişi hangi firmalar ile çalışacak ise onlar ile bir sözleşme imzalayarak esnaf kuryelik yapmaya başlayabilir. Hizmet verilen firma sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur. Lakin teslimat yaptıracak olan firmalar çalışacakları esnaf kuryelerden sabıka kaydı, kimlik fotokopisi vb. evraklar ister. Bu evraklar firmadan firmaya göre değişir. Bu evraklarında teslim edilmesi gerekir. Sonrasında ise esnaf kuryelik süreci başlar.

  Para Kazandıran Uygulamalar

Esnaf Kurye Olmanın Avantajları Dezavantajları

Tam da esnaf kurye olmanın avantajlarından dezavantajlarından bahsetmek gerekir ise şu bilgiler verilebilir:

Önce Avantajları

  • İnsanın kendi işinin patronu olması her zaman için avantajlıdır
  • İstediği kadar istediği zamanlarda keyfine göre çalışması bir diğer avantajdır.
  • Kazanç asgari ücretin çok daha üzerindedir. Dahası kimi firmalarda özel kampanya dönemlerinde çok daha yüksek kazançlar elde edilmektedir.
  • Şimdi de Dezavantajları
  • Vergi mükellefi olmak
  • Tüm masrafların esnaf kuryeye ait olması
  • Özellikle büyük kentlerde trafik kazaları ve kuryelerin ciddi bir ölüm riski ile karşı karşıya kalması

Esnaf Kurye Hangi Firmalara Hizmet Veriyor?

Esnaf kurye olarak özellikle Pandemi döneminde pek çok insan internet üzerinden ürün alımına gittiği için çok fazla esnaf kurye ile çalışmaktadır. Bunların en başında Trendyol firması vardır.

Trendyol esnaf kuryeleri kendilerinin iş ortağı olarak kabul ediyor. Bunun yanı sıra son dönemlerin gözde kurumu olan Getir ve yan kuruluşu olan Getir Yemek, yine son dönemlerin popüler internet sitelerinden olan Banabi, Hepsi Express ve Paket Taksi bu alanda kesintisiz olarak hizmet alan firmalardır. Bu firmalar hizmet verdikleri kentlerin tamamında ayrım yapmaksızın esnaf kuryeler ile eğer ilgili şartları taşıyorlar ise çalışmaya anında başlıyorlar.

Esnaf Kuryelerin Kazançları

Esnaf kurye maaşları hakkında bilgi vermek gerekir ise baştan net bir biçimde ifade etmek gerekir ki baştan net bir rakam verilebilmesi söz konusu değildir. Çünkü her bir esnaf kuryenin çalışma süresine ve dağıttığı paket sayısına göre fiyatlar değişiyor. Kimi bu alanda hizmet alan firmalar saat başına ücret öder iken kimileri sadece dağıttığı ürün bazında ödeme yapıyor. Bazıları ise hem saat hem de dağıttığı ürün başına fiyat veriyor. Burada Trendyol örneği verilecek olursa Trendyol firmasına esnaf kurye hizmeti veren kişilerden yüzde 18 KDV dahil fatura kesmesi isteniyor.

  Piyasalar Kaçta Açılıyor? Borsa ve Forex Açılış ve Kapanış Saatleri
esnaf kurye nedir, nasıl olunur, ne kadar kazanır
esnaf kurye nedir, nasıl olunur, ne kadar kazanır, esnaf kurye ne iş yapar 2022

Ürün bazlı hizmet alan firmalarda ürünler için ödenen rakamlar da değişiyor. Kimi firmalar teslimat başına 3 TL verir iken kimi firmalarda bu rakam 10 TL değerine kadar çıkabiliyor.

Esnaf Kuryelerin Giderleri

Son olarak esnaf kurye giderleri nelerdir, onları sıralayalım.

  • Benzin yakıt giderleri bu bağlamda en temel masraflardır. Firmalar kendi elemanı olmadığı için yakıta karışmaz.
  • Fatura kesilmesi ve doğal olarak vergi ödenmesi
  • SGK ödenekleri
  • Motor takım bakım giderleri
  • Motor yedek parça giderleri
  • Yemek vb. giderler
  • Muhasebiciye ödenen ücret vb.

Burada şunu da belirtmek gerekir ise eğer 29 yaş altında iseniz o zaman genç girişimci desteklerinizden yararlanabilirsiniz. Burada da ön koşul daha öncesinde bir vergi mükellefiyeti bulunmamasıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*