Ehliyet Harç Yatırma, Ehliyet Harcı Ne Kadar? Nasıl Yatırılır? Güncel 2022

ehliyet harç yatırma işlemi
ehliyet harcı yatırma, ehliyet harcı ne kadar?

Ehliyet, bir insanın hayat boyunca gerçekleştireceği araç kullanımları sırasında mutlaka sahip olması gereken yeterlilik gösterir belge olarak bir kimlik vazifesi görmektedir. Kişinin bu kimliğe sahip olabilmesi için ülkemizde 18 yaşını doldurmuş olması ve gereken eğitimi aldıktan sonra sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazanması gerekmektedir.

Ehliyet Harç Yatırma

Ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ehliyet sahibi olmak istediklerinde her yıl düzenlenen ehliyet sınavlarına katılarak, sınavları tamamlaması ve gereken harçları yatırarak ehliyet başvurularını yapması gerekir. Bu açıdan da sınav ve ehliyet taleplerinde harç ödemelerinin nasıl yatırıldığı, harcın ne kadar olduğu ve işlemlerin nasıl yapıldığı gibi tüm sorular merak edilmektedir.

Ehliyet Harç Yatırma İşlemi Nedir?

Türkiye’de her yıl ehliyet harç ücretleri Resmi Gazete’de yayınlanan haber ile birlikte belirlenmektedir. Bu durumda yeni ehliyet alacak kişiler veya ehliyetini kaybettiği için yeni ehliyet talep eden kişiler ehliyet harç parası ödemek zorundadır.

2021 yılı çerçevesinde de ehliyet ücretleri araştırılırken, 2020 yılına göre yüzde 9,11 şeklinde belirlenen yeniden değerleme oranı ile birlikte artış yaşanmıştır. Bu bağlamda Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı tebliğ ile birlikte 1 Ocak 2021 itibariyle ehliyet harç ücretleri belirlenmiştir.

Ehliyet Harcı Ne Kadar?

Ehliyet harç ücretleri her yıl belirlenirken; ehliyeti ilk defa alacak kişiler, ehliyetine sınıf ekleyen kişiler, kayıp ehliyet için yeniden alım yapan kişiler veya herhangi bir neden ile ehliyet yenilenecek kişiler için ayrı harç ücretleri talep edilir. Bu çerçevede de ehliyet harçları aşağıda bulunan listeye göre ödenebilir.

  • A1, A2 ve A sınıfı ehliyetlerde harç miktarı 272 TL, değerli kağıt miktarı 225 TL, vakıf payı 45 TL olmak üzere toplam 543 TL talep edilir.
  • B sınıfı ehliyetlerde harç miktarı 820,10 TL-değerli kağıt payı 225 TL-vakıf payı 45 TL olarak 1090,10 TL talep edilmektedir.
  • F sınıfı ehliyetlerde 272 lira harç miktarı, 225 lira değerli kağıt miktarı, vakıf payı 45 TL olmak üzere 543 TL talep edilmektedir.
  • C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlerde harç miktarı 1368,4 TL-değerli kağıt miktarı 225 TL-vakıf payı 45 TL olmak üzere 1638,40 TL ücret talep etmektedir.
  • Tüm bu ücret tahsilatları yanında eski tip ehliyetini isteğe bağlı olarak değiştirmek, kayıp olan ehliyet için yenisini talep etmek veya evlilik nedeniyle ehliyet değiştirmek istemlerinde de ek olarak 15 TL yenileme ücreti talep edilmektedir.
  • Ayrıca yeni tip ehliyetin kaybedilmesi durumunda ise 2021 yılı itibarıyla her ehliyet sahibi yeniden ehliyet çıkarmak istediğinde 270 TL harç ücreti ödemektedir.
  Ukrayna'da asgari ücret ne kadar

Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır?

Ülkemizde artık her işlemin online ortama taşınmış olması ile birlikte ehliyet harç ödemeleri çok pratik bir şekilde yapılabilir. Bu çerçevede de ehliyet almak için nüfus müdürlüklerine başvuru gerçekleştirmeden önce sürücü belgesi randevusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan randevu.nvi.gov.tr adresinden gerçekleştirilebilir.

İstenilen kişisel bilgiler girildikten sonra uygun bir tarih seçilerek randevu oluşturulur. Randevunun oluşturulması ile birlikte açılan ehliyet harç ücreti ödeme sayfası sayesinde liste içerisinde bulunan bankalardan yararlanarak, sadece T.C. kimlik numaranızı girdiğinizde, isim ve ehliyet sınıfı belirtilerek ücret yatırma işlemi yapılabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*