Devlet Memuru Ek İş Yapabilir mi? Memurların Ek İş Yapması Yasak mı?

devlet memuru ek iş yapabilir mi
devlet memuru ek iş yapabilir mi

Memurlar için ek gelir yolları Türkiye’de memur olarak çalışan bireyleri merak ettiriyor. Memurlar normal işleri haricinde ek gelir sağlayabilecekleri konuları merak ediyorlar. Devlet memuru ek iş yapabilir mi ? Memur olarak çalışan bireyler sıkça bu sorunun cevabını merak ediyorlar. Memurlar için ek gelir fırsatları nelerdir ? Türkiye’de memur kadrolarından çalışan kişileri ilgilendiren ek gelir tartışması hakkında merak edilenleri yanıtlıyoruz…

Devlet Memuru Ek İş Yapabilir Mi ?

Memurlar için oluşturulan kanun gereği devlet memurları işi haricinde çalışamazlar. Özellikle devlet memurları tacir veya esnaf sıfatında bulunamazlar. Hatta kanunda yazan ifadelere göre ticaret ve sanayi işletmelerinin hiç birinde görev alamıyorlar. Devlet memuru ek iş yapabilir mi ? Sorusuna kısaca yanıt verilmesi gerekirse, yapılamaz. Çünkü kendileri de ticari bir sicil unvanıyla büro, ofis vb. işyeri açamıyorlar.

Memurlar için ek gelir yöntemleri de bu kurallar gereği değişiklik gösterecektir. Kamu kurumlarında çalışan memurlar için farklı yollarla ek gelir sağlanması mümkün. Fakat bunlar işletmede çalışma veya bir işletmede görev alma değildir. Sizler için memurlar için gelir yöntemlerini araştırdık. Kamu kurumlarında çalışan memurların ek gelir sağlayabileceği yöntemler değişiyor.

Memurlar İçin Ek Gelir İmkanı

Memurlarda diğer insanlar gibi yatırım yapabilirler. Memurlar için ek gelir yöntemlerinin başında yatırım fırsatları olacaktır. Bir çok memurun hisse alımı, kripto para alımı ve forexte yatırım yönlendirmeye gittiği bilinmektedir. Özelikle memurlar buralarda olan yatırım fırsatları sayesinde ek gelir sağlayabiliyorlar.

  Konkordato Nedir?
memurlar için ek gelir imkanları
memurlar için ek gelir imkanları, memurların ek iş yapmaları yasak mı?

Bunun yanında bir çok yatırım yöntemi içerisinde aktif yatırım yapabilirler. Yalnız işleri haricinde çalışma durumu gerektirmeyen konulara yönelebilirler. Türkiye’de borsa hisselerine yatırım yapan memur kadroları olduğu da bilinmektedir. Fakat bu tarz konular biraz risk içerdiği için tercih etmeye biliyorlar.

Alternatif diğer yatırım yöntemleriyle memurlar için ek gelir mümkündür. Özellikle memur kadroları bu alanlarda iyi bildikleri enstrümanlara yatırım yapabilirler. Bunun memurluk işleri için bir sakıncası olmayacaktır. Fakat diğer ticari faaliyet gerektiren durumlarda kadro dışı edilebilirler. Çünkü bunlar kanun hükmen de kesinlikle yasaklanmıştır.

Memurlar ayrıca farklı alanlarda yatırımlar yapabilirler. Kısaca devlet memurları asli işlerinin dışında uygun olan bir çok işi yapabilirler. Bu alanlara örnek verelim.

  • Gayrimenkul ve menkul gelirleri elde edebiliyorlar.
  • İsterseler zirai kazançlar yine elde edebilirler.
  • Bilirkişi olarak görev alabilir ve hakimlik yapabilirler.
  • Sosyal ve mesleki kuruluşlar içinde yer alan bazı organlarda görev alabilirler.
  • Eğitim ve öğretim faaliyetlerini içeren çeşitli görevler alabilirler.

Memurlar için ek gelir yöntemleri kısaca SSK veya BAĞ-KUR’a bağlı olmayan tüm bu işler ve buna benzeyen işleri yapabilirler. Özellikle kendilerinin bizzat ticari unvanlarının olmaması gerekmektedir. Buna dikkat edilmesiyle, sektör içinde bir çok yatırım yöntemi bulabiliyorlar. Özellikle memur kadrolarının bu bahsettiğimiz alanlar içerisinde yatırım yaptıkları bilinmektedir.

Bunlarla birlikte oyunculuk yapabilirler. Yada müzikal geçmişi olan memurlar istedikleri yerlerde şarkı söyleyebilirler. Elbette bunlar uç konular olsa da bu statüye giren memurlar bu şekilde ek gelir sağlıyorlar.

Memurların Sorduğu İş Konuları

Memurlar anlattığımız konular dışında farklı ticari unvan gerektiren görevler yapıyorsa bunlar ceza içerir. Çünkü 657 düzenlemesinde bu kurallar gayet net bir şekilde belirtilmiştir. Özellikle devlet tarafından yasak koyulan işlerde görev alınması, kademe ilerleme cezası getirir. Bunun yanında iş koluna göre görevden uzaklaştırma alabilirler.

  En İyi Kore Dizileri

Mesai saatleri dışında dahi olsa memur kadrolarında görev alanlar çalışamazlar. Bu konuda çok fazla detaylı soru öbeği bulunmaktadır. Memurlar tarafından sık sorulan soruların cevaplarına bakalım.

Memurlar Taksi Plakası Kiralayabilir mi ?

Ticari kazanç sınıfına girdiği için ticari faaliyet kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle kira ve benzeri adlar altında gelir etmeleri yasaktır.

Memur aracını kiralayabilir mi ?

Araç kiralama işi tacir veya esnaf türünde değerlendirmediğinde yapabilirler. Özellikle bu yoldan aracını şirketlere kiralayan memurlar bulunuyor. Buda bir ek gelir kapısı olarak tercih edilmektedir.

Memurlar Şirketlere Ortak Olabilir Mi ?

Şirketlerde memurlar hisse sahibi olabilirler. Fakat hisse sahibi olduğu yerlerde aktif görev alamazlar. Özellikle memurlar için ek gelir bölümünde anlattığımız yasaklı konulardandır.

Memurlar Ders Verebilir mi ?

Mesai saatleri dışında özel eğitim sektöründe yer alan kurumlarda görev alabilirler. Fakat bunu yapacak olan öğretmen vasfında olan memurun izin alması gerekir. İzin alınmadığı halde yapılması durumunda ceza içermektedir. Bunun yanında haftada en fazla 10 saat çalışabilirler.

Memurlar Borsada Hisse Alabiliyor mu ?

Burada özellikle dikkat edilmesi gereken anonim şirketlerdir. Devlet kadrolarında halka açık statüde bulunan şirketlerden hisse alabilirler. Kısaca pay sahibi olmalarında bir engel yoktur. Yalnız görev almamaları yeterli olacaktır.

Memur Esnaf Veya Tüccar Olabilir mi ?

657 kanunda yer alması nedeniyle bu türde hiçbir faaliyette bulunamazlar. Fakat diğer anonim şirketlere isterse hisse ortaklığı kurabilirler. Burada yine memurun şirket içerisinde aktif bir görev almamasını gerektirmektedir.

Memurlar Aylıksız İzinlerinde Çalışabilir Mi ?

Memur sıfatının resmen devam etmesi sebebiyle, aylıksız olsa dahi bir işte çalışamazlar. Özellikle memurlar bu soruyu sık soruyorlar. Bu konuda kademe ilerleme cezası verildiği biliniyor. Ayrıca farklı konularda görevden uzaklaştırma alabilirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*