Çek Kırdırma Nasıl Yapılır?

Çek, senet, bono vb ticari işlemlerde para yerine geçen kıymetli evraklar oldukça önemli bir konumdadır. Bu evrakların kâğıt olarak satın alınması veya satılması para yerine değer görmesi de mümkündür. Bu yüzden dolayı çeşitli terimlerde ticaret ağızlarında ve piyasalarında kullanılmaktadır. Bu terimlerden birisi de çek kırdırma işlemidir. Çek kırdırma nasıl yapılır? Şeklinde bir soru kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Bu soruya uygun bir dille cevap verilmek gerekirse şu bilgiler sizleri aydınlatacaktır:

Çek Kırdırma Nasıl Yapılmaktadır?

Bu konu hakkında bir örnek verilmek gerekirse inşaat firması olan A firması ile yapı malzemeleri satışı yapan B firması arasında mal alışverişi aşamasında çek verilmiş olsun. Bu aşamada B firması A firmasına çek vermiş olsun. Çek üzerinde yazılı olan vade tarihinden önce A firması çeki bir başka firmaya borcu karşılığında vermiş olsun. Yani çeki veren B firmasının artık yeni muhatabı A firmasının borçlu olduğu C firması olacaktır. C firması da bu çeki yine vade tarihi gelmeden önce bankaya gider veya el değiştirirse eğer bu işleme çek kırdırma işlemi denilmektedir. Banka çeki kırdığı anda vade tarihinden önce olmasından dolayı belli bir komisyon bedeli talep edecektir.

Çek Kırdırma Komisyon Ücreti

Çek kırdırma aşamasında alınan komisyon ücreti bankacılık denetleme kurulu tarafından her yılın başında sabit bir oran üzerinden belirlenmektedir. Çek kırdırma nasıl yapılır? şeklinde bir arama yapmanız durumunda yıllık bazda tüm oranlara kolaylıkla rastlayabilirsiniz. Oranlar çek üzerinde yazılı olan nominal değer üzerinden hesaplanmaktadır. Oranlar sabit olmasından dolayı net bir rakam belirtmek şu aşama için mümkün olmayacaktır. 2019 yılı itibariyle çek kırdırma oranı ise %3 şeklinde belirlenmiştir.

  Kuyumcular Kaçta Kapanıyor?

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*