Boşanma Dilekçesi

Boşanma, tarafların kanunlara uygun biçimde evlilik sözleşmesinin sona erdirilmesidir. Boşanma davası süreci, tarafların hayatını maddi ve manevi anlamda etkilemekte ve oldukça yıpratıcı olabilmektedir. Bu nedenle boşanma dilekçesi hazırlama aşamasında mevzuata uygun olmasına dikkat etmek gerekir.

Boşanma Sebepleri

Boşanma sebepleri, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında iki türlü ele alınır.

Özel boşanma sebepleri: Türk Medeni Kanuna göre, özel boşanma nedenlerinden birinin ispatlanması kesin boşanma sebebidir. Bu sebepler; zina, suç işleme, kişinin hayatına kast, ahlaksız hayat yaşama, akıl hastalığı ve terk şeklinde sıralanabilir.

Genel Boşanma sebepleri: Kanunla sabit özel boşanma sebepleri dışında kalan unsurlar genel boşanma nedenleri kapsamına alınır. Evlilik birlikteliğinin temelini sarsacak her davranış bu kapsamda yer alır. Buna göre, kumar alışkanlığı, aşırı kıskançlık, kültürler arası farklılık, cinsel ilişkiden kaçınma genel boşanma sebebi olarak gösterilir. Ülkemizde boşanma davası başvurularının %90’ı genel boşanma sebeplerine dayanır.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Boşanma dilekçesi hazırlarken yönetmeliğe uygun olması oldukça önemlidir. Ayrıca boşanma sebepleri ayrıntılı ve doğru bir şekilde ifade edilmelidir. Dilekçe tek taraflı hazırlanabildiği gibi anlaşmalı boşanmalarda iki tarafın onayı gerekmektedir. Tek taraflı dilekçede bütün deliller dosyada sunulmalı ve tanıklar belirtilmelidir. Delillerin sağlam olması ve tanık görüşleri mahkeme sürecini hızlandırabilmektedir.

Boşanma Davası Süreçleri

Boşanma davası süreci, taraflardan birinin veya ikisin yazılı dilekçeyle Aile Mahkemesine başvurmaları ile başlar. Eğer bulunulan yerde Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmak da mümkündür.

Anlaşmalı boşanmalarda taraflar, boşanma protokolü ile boşanmaya dair tüm hususları ele almak suretiyle imzalayıp mahkemeye ibraz ederler. Hâkim protokolde yer alan husus ve delilleri inceleyerek davayı bir karara bağlar. Bu karar ile nafaka ve miktarı, çocukların velayeti konuları netleştirilir. Mahkemenin verdiği gerekçeli kararın kesinleşmesi halinde dava süreci tamamlanmış olur.

  Ekonomi Sitesi Tanıtım Yazısı, Finans Siteleri İçin Backlink ve SEO

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*