Bitcoin Madenciliği Nedir ? ( Bitcoin Mining )

bitcoin madenciliği nasıl yapılır
mining nedir, bitcoin madenciliği nedir, bitcoin nasıl üretilir

Bu makalede son dönemlerin en popüler yatırım araçlarından biri olan Bitcoin’in madenciliği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Bitcoin madenciliği nedir, bitcoin madenciliği yaparken nelere dikkat edilmelidir gibi soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz. Ayrıca sizde bir bitcoin madencisi iseniz, yaşadığınız deneyimleri konu altına yorum olarak paylaşmayı lütfen unutmayınız. Bu sayede bitcoin madenciliğine başlamak isteyen arkadaşlar madencilikle alakalı detaylı bilgi sahibi olabilirler.

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir ?

Bitcoin ilk çıktığında toplam 21 milyon adet olarak piyasası belirlendi. Diğer bir ifadeyle dünya üzerinde 21 milyon bitcoin yer alacak, kişiler alım yaptıkça bitcoin popüler hale gelecektir. 21 Milyon olayı her para için geçerli olan klasik bir finansal ölçüdür. Hem milletlerin parasında hem kripto paralarda üreticiler arz talep durumunu gözeterek bir miktar üretim yaparlar. Fazla yapılan üretimde para değersizleşir. Bitcoin ilk çıktığında paranın daha popüler olması için “maden” “kazı” (mining) olgusunu getirdi.

Madencilik olgusunda blokchain üzerinde kriptolu matematiksel işlemlerin çözümü önem arz eder. Blokchain şifrelenmiş bir ağa sahiptir. Şifrelenmiş ağlarda şifreleri çözebilirseniz, ödül kazanırsınız. Ödül olarak bir miktar Bitcoin verilmektedir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin ilk çıktığında blokchain sistemini kullanmak üzere yaratıldı. Blokchain demek, birbirine bağlı zincirlerden oluşan güvenli bir muhasebe ağır demektir. Yapılan her alımda bitcoin blockchain zincirine bir halka ekleniyor. Bu durum, bitcoin için arz talep dengesini göstermektedir. Ayrıca, kim ne kadar bitcoin almış veya satmış herkes tarafından görünmektedir. Yapılan işlemler herkes tarafından görünsede, kişi bilgileri her zaman gizlidir.

  1 Ons Kaç Gram Altın Eder ? Gram Altın Hesaplaması

Bitcoin madenciliği önceden CPU hızına bağlı olarak işlem görüyordu. İşlemci hızı ne kadar iyiyse maden kazıma işlemi o kadar hızlı oluyordu. Giderek yükselen değer ve ağın genişlemesiyle artık CPU yani işlemci ile madencilik önemini yitirdi.

Bilgisayara bağlı olarak artık GPU yani ekran kartı ile madencilik yapılmaktadır. Ekran kartı, işlemcilere göre çok daha hızlı algoritma üretme kapasitesine sahip.

Bitcoin Mining Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son olarak bitcoin madenciliği yapmak için “özel cihazlar” satışa çıkarıldı. Coin borsaları ve kripto paralar arasında yaşanan rekabet, milyarlarca dolar bir piyasa oluşturunca madencilik için özel cihaz üretenler de ortaya çıktı. İşlem hızını maksimuma çıkaran, değeri aygıta göre 2 bin TL’yi bulan bu cihazlar amazon sitesinde satılmaktadır.

Bitcoin madenciliği herkesin evinden basit yapabileceği iş değil artık. İlk çıktığı zamanlar mümkündü ancak artık zor. Ekran kartı ya da cihazlar 24 saat durmadan, elektrik kesintisi olmadan, yüksek elektrikler tüketerek çalışır. Algoritma şifrelerin çözümü için çok fazla efor sarfetmek gerekiyor. Ayrıca, bilgisayarı istediğiniz zaman farklı amaçlarla kullanmanız imkansız. Bilgisayar çalışırken sadece madencilik işlemi yapmaktadır.

13 yorum

  1. şu dönemde pek de karlı bir iş olacağını sanmam bitcoin madenciliğinin. Özellikle de hala ayı ppiyasasının devam ettiğini düşünürsek nerede duracağı da belli değil gibi duruyor

  2. ”Bitcoin ilk çıktığında toplam 21 milyon adet olarak piyasası belirlendi.”

    Madenciliği giderek zorlaşan bir coinden bahsedilmektedir. Altcoinlere yönelmek daha avantajlı olabilir

  3. bitcoin madenciliği için uygun ekran kartı fiyatları uçuşa geçti. piyasada artık ekran kartı bulmak bile zor . donanım piyasası için inanılmaz bir olay. çünkü çok fazla donanım üreticisi var.

  4. Bitcoin maden işlerininde bir sonu varmış diye duydum artık maden çıkartmak daha zormuş ve yakın zamanda çıkartılacak maden kalmayacak diyorlar. Doğru mu bu ?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*