Bilgisayar Mühendisliği Mi ? Yazılım Mühendisliği Mi ?

bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi
bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi

Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği birbirine karıştırılan ve tam olarak farklarının ne olduğunun bilinemediği iki bölümdür. Bu iki bölümün aynı işi yaptığı gibi fikirler olsa da aslında birbirinden farklı işler yapmaktadırlar. 2022 yılında öğrenciler tercih döneine girerken bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi diye bir çok arama yapmaktadırlar. Bilgisayar mühendisi olmak ile yazılım mühendisi olmak arasında bazı önemli farklar vardır.

Bu iki bölüm arasında hangisinin seçileceği tamamen kişinin becerilerine ve sevdiği alanlara bağlıdır. Ancak iki bölüm arasında var olan benzerlikler kafa karışıklığına neden olmaktadır. İki bölümü birbirinden ayıran belli başlı farklar da vardır. Bu farklar da iki bölüm arasında hangisinin seçilmesi gerektiği konusunda bir ipucu vermektedir.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir ?

Bilgisayar mühendisliği isminden de anlaşılacağı üzere bilgisayar ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bu mühendislik dalında çalışan kişilerin yöneldiği ve uğraştığı başlıca alanlar programlama, yazılım ve algoritma olmaktadır.

Bilgisayar mühendisleri tüm bu uğraştıkları alanlar dışında gömülü sistemler, bilgisayarla ilgili ağlar ve veri tabanı yöneticiliği gibi alanlarda da belli bir bilgi birikimine sahip olacak şekilde yetiştirilir. Programlama dillerine hakim olması beklenen bilgisayar mühendisleri ayrıca, yazılım donanımı ve tasarımında da hatrı sayılır bir eğitimden geçmektedir. Yani Bilgisayar mühendisleri ayrıca yazılım alanında da çalışabilirler.

Yazılım Mühendisliği Nedir ?

Bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi sorusuna cevap verebilmek için önce bir yazılımcıların ne yaptıklarına bakalım. Yazılım mühendisleri daha az konuyla ilgilenen ama o konuda da derin bilgilere sahip olma amacıyla yetiştirilen mühendislerdir. Bu mühendislik dalı tamamen yazılım odaklı bir mühendislik dalıdır. Yazılım konusunda ince eleyip sık dokurlar ve bu yönde kendilerini geliştirirler. Bu mühendislik dalı ilk olarak 1968 senesinde ortaya çıkmıştır.

  Ece Pulaş Kimdir? Nereli, Ne İş Yapıyor, Şarkıları ve Dahası

Bilgisayar mühendisleri de yazılım dersleri alıyorlar ancak yazılım mühendisleri sırf bu alan üzerine olduğu için daha spesifik olmaktadır. Bu anlamda son dönemde özellikle yazılım sektöründe çalışmak isteyenler için yazılım mühendisliği bölümü oldukça çok tercih edilmektedir.

Hem Bilgisayar Mühendisliği hem de Yazılım Mühendisliği bölümü sayısal bölümün önü açık meslekleri arasında yer amaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Avantajları

Bu bölümden mezun olan kişiler, hemen hemen her sektörün bilgi teknolojileri adı verilen departmanında çalışabilir. Bilgisayar mühendislerinin çalışabileceği bir çok yer vardır. Bu da bilgisayar mühendisliği okumak isteyen kişilerin bilmesi gereken en önemli detaylardan biridir.

Genel Türkiye ekonomisi göz önüne alındığında bilgisayar mühendislerinin gayet yüksek seviyede maaş aldıkları gözükmektedir. Bu da bilgisayar mühendisliği bölümünün en önemli avantajlarından biridir.

Bilgisayar mühendisleri; web tasarımı, robotik, donanım, elektronik, veri tabanlama, yazılım ve sistem mühendisliği dahil pek çok alanda çalışabilir. Bu da bilgisayar mühendisliğinin ne kadar çeşitli bir alan olduğunu gösterir. Bu mesleğin çeşitliliği de ön plana çıkmasına ve avantajlarının artmasına neden olmaktadır.

Bilgisayar mühendisleri yazılım mühendislerinin çalışabileceği her alanda çalışabilirler. Ancak bunun için kendilerini geliştirmeleri gereklidir. Bu nedenle bilgisayar mühendisliği bölümünün puanları daha yüksek olmaktadır.

Yazılım Mühendisliği Avantajları

Yazılım mühendisleri, yazılım alanında adeta bir uzman haline gelir. Bu sayede çeşitli projelerde yer alıp yüksek ücretler alabilir. Bunun dışında sıfır sermaye ile proje yapabiliyor olmaları da mesleğin en önemli avantajı olarak göze çarpar.

Yazılım mühendisleri yaratıcıdır ve bu yaratıcılıklarını internetin her alanında kullanır ve bu şekilde de yüksek paralar kazanabilir. Kısacası yazılım mühendisliğinin avantajları bunlardır.

Bilgisayar Mühendisliği mi? Yazılım Mühendisliği mi?

Yazılım mühendisleri tamamen yazılım ile ilgilenen bir daldır. Bilgisayar mühendisliği ise yazılım dışında donanım başta olmak üzere pek çok farklı alanla ilgilenir. Yazılım mühendislerinin ise donanımla herhangi bir ilişkisi olmamaktadır. Bu sebeple bilgisayar mühendisliğinin daha fazla çalışma alanına sahip olduğu gözükür. Bu da bilgisayar mühendisliğinin çalışma alanı açısından avantajlı, yazılım mühendisliğinin ise dezavantajlı olduğunu gösterir.

  Hisse Senetleri Komisyon Oranları

Yazılım mühendisleri tamamen yazılıma yöneldiği için bilgisayar mühendislerine göre yazılıma daha hakim olmaktadır. Bu nedenle tamamen yazılımla ilgili işler söz konusu olduğunda yazılım mühendisleri bir adım öne çıkmaktadır. Yazılım alanıyla ilgili iş bulma imkanı söz konusu olduğunda yazılım mühendisleri avantajlı, bilgisayar mühendisleri ise dezavantajlı konumda olacaktır.

Bilgisayar mühendisleri bölümü okurken daha çok temel mühendislik dersleri ile karşıya karşıya kalır. Yazılım mühendisleri ise çok kısa bir temel mühendislik eğitimi sonrası alana yönelir. Alana hemen yönelmek gibi bir isteğiniz varsa yazılım mühendisliği avantajlı, bilgisayar mühendisliği dezavantajlı olacaktır.

Çeşitli sektörlerden veriler incelendiği zaman ise bilgisayar mühendislerinin daha çok alanla ilgileniyor olması ile birlikte işe alımların daha çok olduğu gözükmektedir. Ayrıca, daha fazla konu hakkında bilgi birikimine sahip olması da genelde daha yüksek maaşlar kazanmasına neden olmaktadır. Kısacası açıklanacak olursa maaş açısından bilgisayar mühendisliği daha avantajlıyken, yazılım mühendisliği dezavantajlıdır.

Yazılımcı olmak isteyenlerin kesinlikle yazılım mühendisliğini okuması doğru bir davranış olacaktır. Fakat, yazılım dışında donanım ve web tasarlama gibi alanlarda da çalışmak istiyorum diyenlerin bilgisayar mühendisliği okuması daha doğru bir tercih olacaktır. Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğinin birbirine göre avantajları ve dezavantajları bunlardır. Yine de daha çok alanda çalışma imkanı olduğu için ve ülkemizde kazandıkları ortalama maaş daha fazla olduğu için bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi diye bir soruya bilgisayar mühendisliği olarak cevap verebiliriz.

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Türkiye’de Bilgisayar mühendisleri minimum 7,500 TL civarında işe başlayabilirler. İş kollarına ve yeteneklerine göre 20-25 bin TL’ye varan kazançlara ulaşabilirler.

Genel verilere göre en düşük bilgisayar mühendisi maaşı anlık olarak 7,000 Türk Lirası olarak gözükürken en yüksek bilgisayar mühendisi maaşı ise 25.000 türk lirasını bulabilmektedir. Kuşkusuz alacağınız maaş kendinize neler kattığınıza bağlı olarak değişecektir.

  Lansman Nedir ? Lansman Fiyatı Ne Demek ?

Ayrıca yurt dışı firmalarda iş bularak, dolar bazlı veya euro bazlı olarak da para kazanabilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği Maaşları

Yazılım mühendisleri mesleğe henüz yeni başlamış ise asgari ücret civarı bir para kazanmaları beklenir. Bu da yeni işe başlamış bir yazılım mühendisinin 6.000 Türk Lirası gibi bir ücret kazanarak mesleğe adım atacağını gösterir.

Elbette ki yazılım mühendisliğinde tecrübe kazandıkça ve geliştikçe çok daha yüksek maaşlar kazanılabilir. Verilere göre yazılım mühendislerinin kazandığı en yüksek maaş ise 20.000 türk lirası civarındadır.

Kodlama alanında kendini geliştirmiş yazılımcılar yurt dışı firmalarda rahatlıkla iş bulabilirler. Tabi İngilizce bu konuda şarttır. Bu nedenle İngilizcesi iyi olan yazılımcılar Türkiye’de yaşarken yurt dışı firmalardan freelancer olarak iş alabilirler. Bu sayede dolar kazanırken Türkiye’de TL harcarlar ve ciddi kazançlar elde edebilirler. Günümüzde 1000 doların 18.000 TL’ye eşit olduğu düşünülürse hem yazılımcılar hem de Bilgisayar mühendisleri için yurt dışında ciddi kazanç fırsatları bulunmakta olduğunu söyleyebiliriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*