Bedelli Sermaye Artırımı Nedir Nasıl Yapılır?

bedelli sermaye arttırımı
bedelli sermaye arttırımı nedir, bedelli sermaye arttırımı nasıl yapılır

Borsa İstanbul üzerinde hisse senetleri ile işlem gerçekleştirirken birçok farklı kavram ile karşılaşabilirsiniz. Bu kavramlardan birini oluşturan bedelli sermaye artırımı yeni payların ihraç edilmesi ve belirli bir bedel karşılığında bu payların satın alınması sayesinde gerçekleştirilir.

Sermaye artırımı gerçekleştiren şirketler bedelli veya bedelsiz olarak iki tür işlemi gerçekleştirir. Bedelli sermaye artışında dış kaynaklar kullanılırken, bedelsiz sermaye artışında iç kaynaklar kullanılır. Yani bedelli sermaye artırımı işlemi yapılırken işletme piyasada borsaya çıkarmış olduğu yeni hisse senetlerini yani şirket paylarını satar ve bu satış ile birlikte işletmeye para girişi gerçekleştirir.

Bedelli Sermaye Arttırımı Nasıl Yapılır ?

İşletmeler şirketlerine maddi kazanç sağlayabilmek amacıyla da bedelli sermaye artırımı yöntemi tercih edebilirler. Şirketler genellikle güçlü bir kazanç elde edemediklerinde ya da yeni kaynaklar aradıklarında sermayeye ihtiyacı için bu işlemi gerçekleştirmeyi tercih ederler. Eğer bir işletme bedelli sermaye artırımı gerçekleştirecek ise daha önceden işletmenin hisse senetlerine sahip olan kişiler rüçhan hakkı sahibi de olurlar.

Rüçhan hakkı, işletme üzerindeki mevcut pay sahiplerinin bedelli artırım için piyasaya çıkacak yeni paylardan kendi sahip oldukları pay oranı ile satın alma özgürlüğüne sahip olmalarıdır. Yani mevcut bir pay sahibi rüçhan hakkını kullanarak bedelli sermaye artışında öncelikle katılma hakkına sahip olur.

Bedelli Sermaye Arttırımı Sonrasında Fiyatlamalar

Bedelli sermaye artırımı gerçekleştirirken rüçhan hakkı kullanmak isteyen pay sahipleri, yeni pay için belirlenmiş bedeli nakit olarak öder. Bu noktada ortaya çıkarılan yeni pay alma bedeli nominal değer olarak bilinir ve 1 TL olarak hesaplanır ya da nominal değer üzerinde bir fiyat belirlemesi yapılabilir. Bu ödemeler sayesinde işletme özkaynak artışı gerçekleştirir ve borsada işlem gören fiyatı ve hisse senedi sayısı değişim oluşturur.

  Yılbaşından Bu Yana En Çok Düşen Hisseler ( Güncel Nisan 2024 )

Bedelli sermaye artırımı sonrasında hisse senedi fiyatlarının hesaplanması için şu şekilde bir formül kullanılabilir.  Bedelli attrırım sonrası hisse senedi fiyatı;

(Borsa Fiyatı + Rüçhan Kullanım Kakkı Bedeli x Bedelli Artış Oranı) / (1 + Bedelli Artış Oranı)

Bedelli sermaye artırımı sırasında rüçhan hakkı kullanmak istemeyen kişiler bu haklarını belirli platformlar sayesinde satışa çıkarabilmektedir. Ancak kişiler bedelli sermaye artırımı yapılacak günden önce ellerindeki hisse senetlerinin tamamını sattıkları zaman bedelli arttırıma katılamazlar.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*