Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim? Reddi Miras ve Güncel Bilgiler

babamın mal varlığını nasıl öğrenebilirim
Babamın mal varlığını nasıl öğrenebilirim? Babamın mal varlığını öğrenebilir miyim?

İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı babasının mal varlıklarını öğrenmek isteyebilir. Bunun en bilinen nedenleri arasında, babasının akıl sağlığının iyi olmaması veya vefat etmiş olması yer alır. Bu nedenle ‘‘babamın mal varlığını nasıl öğrenirim” sorusunun soran bir çok vatandaş var. Biz de bu yazımızda bu soruya cevap niteliğinde bir makale hazırladık.

Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenirim?

Ben başta söylemekte fayda olacaktır ki bir kişinin babasının mal varlığını öğrenebilmesinin öncelikli koşulu; Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden veraset ilamı almasıdır.

Ölümün hak, mirasın ise helal olduğu ile ilgili bir atasözü mevcuttur. Tam da bu doğrultuda pek çok kimse, babasının hayatını kaybetmesi ile beraber bilmediği mal varlığı hususunda tereddüte düşmektedir. Bunun sebebi ise baba vefat ettikten sonra kendisine miras kalmış ise ne kadar olduğu ve bu mirasa ulaşmak amacıyla neleri yapması gerektiği ile ilgili çeşitli araştırmalara girmesidir.

Herhangi bir vefat halinde, eğer ki mirasçılar var ise yapılması gereken pek çok işlem vardır. Bunların başında ise veraset ilamı çıkarmak gelir. Kişinin, hayatını kaybetmesinden itibaren 1 aylık süre içerisinde veraset ilamının çıkarılması zorunluluk arz eder. Aksi durumda ise bir takım cezalara maruz kalma durumu ortaya çıkabilir.

Veraset İlamının Çıkarılması

Veraset ilamı çıkarmak amacıyla gerekli olan evraklar içerisini genel itibariyle hayatını kaybeden vatandaşın ölüm belgesi ile mirasçılardan birinin nüfus cüzdanı yeterlidir. Kişinin yanında e-devlet‘ten almış olacağı aile nüfus kayıt örneğinin olması da işe yarayacaktır. Veraset ilamı, noterlerden çıkarılabileceği gibi aynı zamanda hayatını kaybeden vatandaşın ikâmetgahındaki Adliyeye sulh hukuk mahkemeleri tarafından da verilebilir.

  İsveç Asgari Ücret

Babanın Mal Varlığının Öğrenilmesi

Çıkarılan veraset ilamı aracılığı ile yasal bir şekilde mirasçı sıfatı ortaya çıkar. Artık bu belgede yazılı bulunan yasal mirasçıların tamamı, mal varlığını sorgulamak amacıyla yetkili olacaktır. Fakat işlem yapmak amacıyla bütün mirasçıların bir arada bulunması veya vekâlet vermiş oldukları kişinin bulunması icab eder.

Veraset ilamı ile tapu dairesine gittikten sonra babanın üzerine kayıtlı olan taşınmazların listesini çıkarmak da mümkündür. Yine aynı şekilde sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı çıkarırken takbis sorgusu talep edilebilir. Böylelikle birinin mal varlığı nasıl öğrenilebilir? Sorusuna da cevap ortaya çıkmış olacaktır.

Reddi Miras Nedir, Nasıl Yapılır?

Vefat eden kişinin bütün mal varlığı ile beraber borçlarını da bıraktığı bir tabir olarak miras, veraset ilamında mirasçılara düşen pay oranı dahilinde hayatını kaybeden kişinin borçları üzerinde sorumluluk bulunur. Örnek verilecek olursa; bir kişinin babasının hayatını kaybetmesinden sonra 10 bin TL’lik bir borcunun var olduğu öğrenildikten sonra veraset ilamında ise 1/2 pay sahibi olunabilir.

Dolayısıyla kişi borcun 5 bin lirası ile sorumludur. Diğer mirası da aynı şekilde 5 bin lirası ile sorumludur. Ancak kişileri istedikleri takdirde reddi miras hakları bulunuyor. Reddi miras yapmak suretiyle hem borçtan hem de alacaktan kurtulmak mümkündür.

Bu nedenle takip edilmesi gereken sürelerde vardır. Babanın mirasını reddetmek amacıyla ölüm tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde reddi miras davasının açılması gerekir. Reddi miras dilekçesi hazırlanmak açısından geçerli bir sebep bulunmalıdır.

Dilersneiz en iyi 10 fil indirme programı başlıklı makalemize de göz tabailirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*